UGO princípy mindul eating

Ak pri zdravom životnom štýle záleží na tom, ČO JETE, potom rovnako tak záleží aj na tom, AKO, KDE alebo S KÝM si jedlo vychutnáte. A pri seriáli alebo za pochodu v aute to veľmi dobré naozaj nebude!

Mindful eating pre každého

V dnešnej dobe, ktorá je tak uponáhľaná, predstavuje mindful eating zaujímavý fenomén. Nechápe totižto jedlo len ako zdroj energie. Učí, že je dôležité vnímať vôňu už pri jeho príprave, kombinovať textúry a chute a uvedomovať si ich jednu po druhej. Vedie k určitej láskavosti, vďačnosti.

Zastaví vás, posadí v kľude k stolu, vypne televíziu aj telefóny. Možno vám pustí príjemnú hudbu alebo vás obklopí ľuďmi, ktorých máte radi, a potom vás nechá si jedlo vychutnať. A naozaj užiť.

Dobré pre zdravie aj pre vzťahy

„Jesť vedome totižto znamená jesť pomaly. Zapojiť všetky zmysly, ktoré – keď nie sú rušené napríklad modernými technológiami alebo zhonom – oveľa intenzívnejšie vnímajú nielen jedlo, ale aj reakciu tela naň. To, či vám chutí, či máte ešte hlad alebo ste tak akurát sýty,“ vysvetľuje Monika Divišová, nutričná koučka, členka UGO odbornej rady a tiež spoluzakladateľka unikátneho výživového projektu Restartujem@.

„Navyše bez rušivých vplyvov moderných technológií máte priestor budovať vzťahy so svojimi blízkymi. Moment, kedy sa stretávate pri jednom stole, je totižto zvyčajne jediným, kedy sa za celý deň stretnete. A ak pri tom nebudete fotiť jedlo na Instagram a namiesto toho sa naozaj so záujmom porozprávate, bude to ďalší bonus vedomého jedenia,“ ešte dodáva.UGO princípy mindful eatingNajväčšie bonusy, ktoré prinesie mindful eating práve vám!

🍴 Podporíte svoje trávenie

Ak budete jesť pomaly, budete dôkladnejšie žuť. Tým pádom si všetko oveľa viac vychutnáte, ale budete aj následne jednoduchšie tráviť, čo znamená, že sa telu zrýchli aj uľahčí vstrebávanie živín z jedla. 

🍴 Jednoducho poznáte vhodné porcie

Keď máte čas pomaly žuť, vychutnávať, máte aj čas si viac uvedomovať, kedy už máte dosť. Tráviaca sústava totižto o momente sýtosti informuje mozog, do ktorého chodia signály jeden za druhým o navýšení hladiny krvného cukru, o tom, ako veľmi je žalúdok plný, hormón leptín do hypotalamu nesie ďalšie informácie, tentokrát o tom, koľko telo prijalo energie. Ale môcť si to uvedomiť, to chce čas. Teda jesť vedome. 

🍴 Budete jesť len vtedy, keď budete mať naozaj hlad

S tým súvisí ďalšia vec. Keď poznáte sýtosť, poznáte ľahšie skutočný hlad. Pretože každý z nás niekedy jedol proste len tak, z nudy alebo nervozity. O zajedaní emócii ani nehovoriac. Midful eating toto môže krásne eliminovať. 

„Väčšia všímavosť k signálom nášho tela naozaj znižuje riziko emočného prejedania. A ak v strese jete naopak málo, vedomé jedenie vám vďaka tomu, ako je pomalé, dovolí do seba dostať aspoň niečo. Keď si jednotlivé sústa totižto vychutnávate pomaly, tak vaše telo dokáže absorbovať oveľa väčšie množstvo živín,“ vysvetľuje Monika Divišová.

🍴 Jedlo si užijete oveľa viac

Všímavosť a vedomé jedenie dokáže z jedla urobiť opäť výnimočný rituál. Vie vrátiť radosť z jedla tam, kde zmizla. Vie vás priviesť k chuti skúšať nové recepty, objavovať netradičné chute a viac a viac si vychutnávať. 

🍴 Mindful eating uberie aj z každodenného stresu

Pretože sústredením sa na chute, farby a vône jedla sa jednoducho prenesiete do prítomného okamžiku. Telo vypadne zo zhonu, „uzemní sa“, a bez toho, aby ste si to všimli, hlava si krásne oddýchne.UGO Teriyaki Veggie bowl

Na mindful eating veríme aj my v UGO. Presne preto vám všetky produkty z našej ponuky pripravujeme tak, aby ste si ich mohli vychutnávať všetkými zmyslami. A aby vám okrem sýtosti prinieslo aj zastavenie sa a pokoj. Tiež vieme, že vedomá konzumácia otvára cestu k intuitívnemu stravovaniu. Akonáhle znovu započujete signály svojho tela, oveľa jednoduchšie budete intuitívne vedieť nielen to, na čo máte chuť, ale aj čo naozaj potrebujete jesť, aby ste doplnili potrebné živiny. Telo vám to hovorí, vy ho musíte iba počúvať.

Skúsite to? Poďte sa pozrieť, čo pre vás máme, vyberte si, objednajte a vychutnajte všetkými zmyslami!

UGO TIP: Keby vás mindful eating zaujímalo viac, prečítajte si knihu „Život samá katastrofa“, ktorú napísal jeden z propagátorov vedomého prístupu k životu - Jon Kabat-Zinn. Ten dokonca už v roku 1979 založil ucelený program MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) a pomohol rozšíriť myšlienky mindfulness tak, ako ich dnes poznáme.

{gallery}1516{/gallery}

Ďalšie články na blogu

UGO Očistný pôst - Podporte svoju imunitu

31/08/2025

Dajte si pauzu od ťažkých jedál a ochutnajte 9 dní čerstvosti, ktoré vás dovedú k silnejšej imunite, rovnováhe a energii.

Nová UGO Salateria v Trnave! Príďte to s nami osláviť a zasúťažiť si

03/09/2025

Prvá UGO Salateria mieri na Slovensko! Už v septembri otvárame úplne novú UGO Salateriu v NC City Arena Trnava. Tešiť sa môžete na súťaže, ochutnávky, zľavy a darčeky. Príďte to s nami osláviť.

UGO SALATERIE a FRESHBARY